Kezdőlap

Rólunk

Szolgáltatások

Blog Új!

Galéria

Kapcsolat

 

Üveghuták

Bemutatkozás

A Stadler család több mint 260 éve foglalkozik üvegművességgel...

 

Az első feljegyzés a családról 1756-ból való. Mely a szudéta német származású, a csehországi Haidán alkotó Wilhelm Stadler üvegművest és fiait említi.

 

A parádi üveggyár ősét, Óhutát, II. Rákóczi Ferenc alapította 1708-ban. Ekkor még üveget nem csiszoltak. 1767-ben helyezték át az üvegcsűrt Újhutára, a későbbi Parádsasvárra. A huta történetében nagyjelentőségű volt a "köszörű műhely" felállítása, mely 1803-ban kezdte meg működését. Igen kezdetleges szinten. Egy korabeli írás tanúsága szerint: "Némely huta a dolgosokon kívül üvegsimítókat és üvegmetszőket is alkalmaz". Gépeiket kezdetben kézi, majd vízi erővel hajtották.
Az üveggyártás alapanyaga a homok, a mészkőliszt, a bükkfahamuból nyert hamuzsír. A gyártás során két rész hamut és egy rész homokot vagy apróra tört kvarctartalmú kőzetet kevertek össze. Az újhutai kőtörőről tudjuk, hogy a patak vize hajtotta és egy nagy tölgyfaoszlop aprította a gyártás egyik alapanyagát jelentő kvarcitot.

 

Az üveggyár munkásai 1880-ban
 
1819-ben új hutamester érkezett a csehországi Haidáról. Az 1820-as években ugyanonnan jött Stadler Leopold üvegköszörűs a neves csiszolódinasztia első hazai tagja. Őt követték fiai: József és Gyula; unokái: Lajos, Gyula és József; dédunokái: Vilmos, Lajos és Károly; ükunokája: Vilmos; szépunokája: Vilmos, akik örökölték a mesterségét. A család többi tagja üvegfúvó, üvegfestő, vagy formakészítő lett.
Az új mesterek érkezése rövid idő alatt a termékek minőségi javulását eredményezte. Ezzel Parád felzárkózott a hazai üveggyártás élvonalába. Egyre tökéletesebb kivitelű csiszolt, gravírozott üvegek készültek, megjelentek a változatos és gazdag virágornamentikák, címerek, monogramok, és feliratok, sőt figurális díszek.
 
 
 

 

Stadler Vilmos

üvegcsiszoló mester

(1921-1998)

 

Stadler Vilmos 1921-ben született Parádon. Iskoláit Gyöngyösön végezte. Parádsasváron, édesapjától tanulta az üvegcsiszoló mesterséget.
18 évesen Pestre költözött, több helyen segédként dolgozott. Mestervizsgát tett. Később, megerősödve saját műhelyt nyitott. Megnősült, gyermeke született. A második világháború alatt légelhárítóként szolgált, megsebesült és hadifogságba esett.
 
Portál 1957. Budapest, Mártírok útja (Margit körút)
A háború pusztítása alatt a műhely, az árukészlet teljesen megsemmisült. Nagy szegénységben újra felépítette műhelyét, immár három gyermek apjaként. Ólomkristály csiszolás helyett ablaküvegezés volt a keresett szolgáltatás, így azzal foglalkozott. A fellendülés után ismét ólomkristályt csiszolt, 6-8 segédet is foglalkoztatva. Inasokat nevelt, 25 éven át mestervizsgáztatott.  Évekig mestervizsga-bizottság elnöke volt. Elismert szakember, tiszteletre méltó ember volt. Feleségének, fiának és unokájának is átadta a szakmát, hogy nehogy nála szakadjon meg a családi tradíció. Nyugdíjasként is aktívan dolgozott 1998-ban bekövetkezett haláláig.

 

Üzletünk portálja 1957. Budapest, Mártírok útja (Margit körút)

 

 

 

Marketing a háború utáni évekből...

Az egykori Átrium moziban, reklám gyanánt, ezt a diaképet vetítették a mozi közönségének a Filmhíradó előtt.
Akkoriban autó üvegezést is vállaltunk!
 

 

 

   

Stadler Üvegcsiszoló és Gravírozó Műhely     1027. Budapest, Bem József u. 9. Tel/Fax: +36-1-316-5257