Kantni, zám, fazetta csiszolás…
táblaüvegek
Szabásra váró siküveg táblák

Különböző vastagságú síküveg táblákból, vágással alakítjuk ki a kívánt méretet, formát. Az így kapott üveglapok szélei veszélyesen élesek, egyenletlenek, a keletkező éles szögek miatt rendkívül sérülékenyek. Ezért szükséges további megmunkálásuk, a síküveg csiszolás. Megkülönböztetünk él (zám), szél (kantni), sarokcsiszolást. 

Gyöngyözött fazetta
Gyöngyözött fazetta csiszolás

Az igy körbecsiszolt síküvegekre -igény szerint- díszítő csiszolatokat is készítünk. Ez lehet a széleken végig futó fazetta csiszolás, gyöngyözés, többnyire tükrök esetében alkalmazzuk. 

Bútorüvegek gyakori díszitő elemei lehetnek a virág vagy csillag  csiszolatok is.  A tolóüvegeket gömbölyű sarkokkal és a mozgatást segítő kagylócsiszolattal készítjuk, matt vagy polírozott kivitelben.

Fazettázott tükör
Tükör fazetta csiszolásssal
 
Tükör készítés

Síküvegből készülnek a tükrök is. Megkülönböztetünk zseb-, doboz-, nyeles-, fali-, bútor- valamint velencei tükröket. Amennyiben nem lesznenek keretbe foglalava, ezek széleit is minden esetben csiszolni szükséges. Igen dekoratív és  tükrök gyakori díszítő csiszolata a széleken futó fazetta csiszolás. Vállaljuk törött, csiszolt, antik tükrök pótlását.

Ez is érdekelheti: Üvegragasztás