Történetünk-történelmünk

A Stadler család több mint 260 éve foglalkozik üvegművességgel…

Az első feljegyzés a családról 1756-ból való. Mely a szudéta német származású, a csehországi Haidán alkotó Wilhelm Stadler üvegművest és fiait említi.

A parádi üveggyár ősét, Óhutát, II. Rákóczi Ferenc alapította 1708-ban. Ekkor még üveget nem csiszoltak. 1767-ben helyezték át az üvegcsűrt Újhutára, a későbbi Parádsasvárra. A huta történetében nagy jelentőségű volt a „köszörű műhely” felállítása, mely 1803-ban kezdte meg működését, még igen kezdetleges szinten.

1819-ben új hutamester érkezett a csehországi Haidáról. Az 1820-as években ugyanonnan jött Stadler Leopold üvegköszörűs a neves csiszolódinasztia első hazai tagja. Őt követték fiai: József és Gyula; unokái: Lajos, Gyula és József; dédunokái: Vilmos, Lajos és Károly; ükunokája: Vilmos; szépunokája: Vilmos, akik örökölték a mesterségét. A család többi tagja üvegfúvó, üvegfestő, vagy formakészítő lett.

Az új mesterek érkezése rövid idő alatt a termékek minőségi javulását eredményezte. Ezzel Parád-Üveggyár felzárkózott a hazai üveggyártás élvonalába. Egyre tökéletesebb kivitelű csiszolt, gravírozott üvegek készültek. Megjelentek a változatos és gazdag virágornamentikák, címerek, monogramok, és feliratok, sőt figurális díszek is.

Stadler Vilmos
üvegcsiszoló mester
(1921-1998)

Stadler Vilmos 1921-ben született Parádon. Iskoláit Gyöngyösön végezte. Parádsasváron, édesapjától tanulta az üvegcsiszoló mesterséget.
18 évesen Pestre költözött, több helyen segédként dolgozott. Mestervizsgát tett. Később, megerősödve saját műhelyt nyitott. Megnősült, gyermeke született. A második világháború alatt légelhárítóként szolgált, megsebesült és hadifogságba esett.

A háború pusztítása alatt a műhely, az árukészlet teljesen megsemmisült. Nagy szegénységben újra felépítette műhelyét, immár három gyermek Édesapjaként. Ólomkristály csiszolás helyett ablaküvegezés volt a keresett szolgáltatás akkoriban, így azzal foglalkozott.

Margit körúti üveg porcelán nagykereskedés és műhely 1957

A fellendülés után ismét ólomkristályt csiszolt, 6-8 segédet is foglalkoztatva.

Inasokat nevelt, 25 éven át mestervizsgáztatott.  Évekig a Mestervizsga-bizottság elnöke volt. Elismert szakember, tiszteletre méltó ember volt. Feleségének, fiának és unokájának is átadta a szakmát, hogy nehogy nála szakadjon meg a „sokszáz éves” családi tradíció. Nyugdíjasként is aktívan dolgozott 1998-ban bekövetkezett haláláig.

Vali néni, Stadler Vilmosné
üvegcsiszoló mester
(1924-2011)

Kinczel Valéria, férjezett nevén Stadler Vilmosné, 1924-ben született Parádon. Gyermekként a parádsasvári üveggyárban tanult. Fiatalon Pestre került, és férjével egy életen át dolgozott a közös vállalkozásban. Stadler Vilmos halála után átvette és 13 éven át vezette az üzletet. 

Életműve elismeréséül 2008-ban átvehette az „Év vállalkozója” kitüntetést.

Nyugdíjasként is aktívan dolgozott 2011-ben bekövetkezett haláláig.